Contoh dan Idea Hantaran Tunang

Contoh dan Idea Hantaran Tunang

Ramai yang masih tercari-cari dan tak tahu apa yang bakal diberikan dalam hantaran tunang. Untuk pengetahuan anda, dua perbezaan iaitu antaran barang perkahwinan dan hantaran tunang.

Barang hantaran tunang biasanya diberikan untuk persiapan hari pernikahan dan untuk hantaran kahwin pula adalah hadiah bagi selepas perkahwinan dan dilengkapi dengan mas kahwin serta barang kemas yang lainnya.

Bagi jumlah barang hantaran pula iaitu hantaran dulang adalah bergantung kepada kemampuan dan kehendak keluarga masing-masing.

Dalam hantaran tunang ini rata-rata orang berbeza hantaran. Dan hantaran tunang ini juga, sesetengah masyarakat atau bangsa akan mengikuti tradisi atau adat masing-masing. Namun, hantaran tunang ini sama ada perlu atau tidak, itu semua terserah kepada perbincangan kedua keluarga pasangan.

Berikut adalah dikongsikan bersama iaitu senarai idea barang hantaran tunang yang sering orang gunakan, mudah, menarik yang boleh kita berikan kepada pasangan.

Antara Contoh dan Idea Hantaran Tunang

Dibawah ini adalah dikongsikan beberapa idea hantaran tunang bagi pihak lelaki dan juga pihak wanita.

1. Cincin tunang

Cincin pemberian dalam pertunangan ini adalah salah satu item yang wajib dibawa bagi sesi pertunangan. Bagi pasangan, pastikan cincin yang telah ditempah atau dibeli telah diukur dengan tepat untuk jari pasangan anda.

2. Senaskah Al-Quran

Dalam pemberian senaskah Al-Quran merupakan salah satu idea yang menarik dan bernas. Pemberian ini juga boleh dijadikan sebagai tanda kasih dan cinta itu di dahulukan dengan agama.

Kini anda juga boleh memilih Al-Quran dengan terjemahannya sekali yang mana mempunyai reka bentuk yang menarik serta mengikut warna kegemaran pasangan anda.

3. Sejadah

Sejadah juga adalah merupakan item yang sangat berguna dan sering digunakan oleh orang lain dalam pemberian bentuk hantaran tunang mahupun pemberian hantaran perkahwinan.

Pemberian ini juga sangat berguna dalam kehidupan seharian. Ini juga akan memberikan anda pahala sepanjang pasangan anda menggunakannya.

4. Set Telekung

Sekiranya mempunyai bajet yang lebih, anda boleh membeli set telekung yang berkualiti untuk bakal isteri. Contoh jenama telekung yang mempunyai kualiti yang terbaik ialah Telekung Siti Khadijah. Sekiranya bakal istiri anda memakai set telekung ini anda juga dapat pahala sekali.

Pemberian ini juga boleh di bawah ke mana saja dan set telekung sangat berguna dalam kehidupan seharian. Hantaran tunang ini juga adalah sering orang gunakan pada masa kini.

5. Barangan Alat Solek

Bagi barangan alat solek adalah satu pemberian yang bernas. Pemberian hantaran ini menambahkan lagi rasa kegembiraan pasangan. Bagi pemilihan alat solek ini sebaiknya bawa pasangan anda atau anda boleh bertanya barangan alat solek seperti apa yang diinginkan pasangan anda.

6. Jam Tangan

Bagi kedua-dua belah pihak boleh menggunakan jam tangan untuk dijadikan barangan hantaran pertunangan. Namun sebaiknya salah satu pasangan sahaja yang membuat penghataran jam tangan dengan cara membeli jam tangan set couple yang mana kedua-dua pasangan berminat dengan jenama waarna dan bentuk jam tangan tersebut.

7. Kasut

Barangan hantaran seperti kasut adalah sering digunakan bagi kedua pihak pasangan. Namun pastikan anda membeli kasut yang disukai oleh pasangan anda. Dan yang paling penting adalah pastikan ukuran pada kasut sesuai engan kaki pasangan anda.

8. Buah-buahan

Pemberian yang satu ini adalah sering digunakan kerana hantaran ini adalah salah satu hantaran yang mudah dicari. Untuk memberikan kecantikan dan keindahan kepada buah tersebut, sesetengah orang akan membersihkan buah tersebut dan ada juga yang meletakkan minyak sedikit bagi terlihat menyerlah kepada buah tersebut.

9. Coklat atau Kek

Tidak semua menggunakan idea ini namun sesetengah orang memberikan coklat atau kek untuk dijadikan salah satu hantaran pertunangan. Untuk coklat idea yang baik dan mudah didapatkan dikedai-kedai berhampiran. Namun untuk kek, sesetengah orang sahaja yang buat untuk dijadikan barangan hantaran. Kerana takut kek tersebut mengambil masa yang lama, bentuk dan keinginan jadi lain, mudah rosak sekiranya terlanggar atau terhimpit dan sebagainya.

10. Set Minyak Wangi

Untuk kedua pihak pasangan boleh juga menggunakan barangan hantaran iaitu set minyak wangi. Pastikan minyak wangi tersebut adalah disukai oleh pasangan masing-masing. Bagi pihak lelaki selalunya akan menerima sahaja minyak wangi asalkan harum. Namun bagi pihak perempuan, ada sesetengahnya tidak berapa suka dengan sesetengah minyak wangi.

11. Hamper

Salah satu barangan hantaran pertunagan yang mudah dan juga sering digunakan pada masa kini. Sesetengah pasangan ada kemungkinan akan mengalami masalah dari segi kewangan dan juga masa. Dan ini adalah salah satu cara yang bijak dan mudah untuk dijadikan salah satu barangan hantaran pertunagan.

Pihak pasangan boleh menggunkan hamper dengan barangan yang berlainan untuk dijadikan hantaran pertunagan.

Sebenarnya banyak sahaja idea untuk pemilihan hantaran tunang yang boleh dibuat. Semoga perkongsian barangan hantaran pertunagan ini bermanfaat dan dapat membantu anda.