Cara Semak No Akaun Scammer Online

Cara Semak No Akaun Scammer Online

Cara Semak No Akaun Scammer Online . Dalam era digital yang semakin maju, tindak kejahatan online seperti penipuan melalui internet menjadi ancaman yang nyata bagi banyak orang. Salah satu kaedah yang umum digunakan oleh para penipu adalah dengan menggunakan nombor akaun palsu atau dicuri untuk memperoleh wang secara haram.

Dengan banyaknya perbankan online dimasa kini, makin ramai juga lah scammer yang bijak pandai ni untuk memperdayakan pengguna lain. Pelbagai cara scammer untuk memperdayakan orang ramai yang mana selalu kita dengar iaitu, kita dapat panggilan dari nombor yang kita tidak ketahui dan scammer pula berpura-pura menjadi seorang polis, dari pihak bank dan sebagainya.

Selalu yang terkena adalah golongan orang tua dan wanita, dengan itu seseorang perlu tahu sama ada nombor yang diterima itu adalah dari pihak yang betul atau scammer. Dengan ini, masyarakat awam hendaklah berhati-hati dan berjaga-jaga daripada ditipu oleh sindiket tersebut.

Cara Semak No Akaun Scammer Online

Sekiranya anda ingin Semak No Akaun Scammer melalui online, ikuti langkah-langkah seperti berikut :

  1. Anda perlu ke laman web rasmi disini = https://semakmule.rmp.gov.my/

  2. Masukkan No. Akaun Bank suspek (Scammer) diruangan yang disediakan.

  3. Pengguna juga boleh masukkan nombor telefon suspek atau scammer yang cuba untuk melakukan penipuan dengan memilih kategori Nombor telefon

  4. Paparan maklumat akan ditunjukkan sama ada terdapat laporan yang pernah dibuat bagi Nombor Akaun / Nombor Telefon terbabit ataupun tidak.

*Nota - Sekiranya Maklumat paparan tiada dijumpai, maklumat turut akan dipaparkan bagi bilangan jumlah carian yang pernah dibuat bagi Nombor Akaun / Nombor Telefon terbabit yang menunjukkan terdapat kemungkinan cubaan penipuan pernah dilakukan. Justeru dengan itu, pengguna harus berhati-hati.

Semak No Akaun Scammer

Tindakan Setelah Kena Tipu Oleh Scammer

Sekiranya nombor akaun atau nombor telefon yang dimasukkan mempunyai rekod laporan penipuan dan pengguna telah pun melakukan transaksi kewangan atau meneruskan urusniaga dengan mereka, ikuti langkah tindakan yang perlu dibuat :

  1. Laporkan ke pada pihak polis dengan menyertakan bukti seperti resit transaksi dan sebagainya untuk dijadikan bukti.

  2. Sekiranya melibatkan jumlah kewangan yang besar, sila terus hubungi penasihat kewangan dan dapatkan bantuan nasihat daripada mereka.

  3. Maklumkan kepada orang ramai agar tidak berlaku kejadian yang sama kepada orang lain.

Maklumat Lanjut

Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut mengenai Cara Semak No Akaun Scammer Online, sila rujuk dan hubungi terus Jabatan Siasatan Jenayah Komersil (JSJK) :