Cara Rayuan Semakan Keputusan SPM

Cara Rayuan Semakan Keputusan SPM

Cara Rayuan Semakan Keputusan SPM. Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) memainkan peranan penting dalam menentukan langkah seterusnya bagi pelajar sekolah menengah. Namun, terdapat ketika-ketika di mana pelajar mungkin merasa kecewa dengan keputusan yang diperoleh dan ingin merayu untuk mendapatkan penilaian yang lebih baik.

Sebelum memulakan proses rayuan, adalah penting untuk memahami proses yang terlibat. Biasanya, rayuan SPM melibatkan penghantaran permohonan secara rasmi kepada Lembaga Peperiksaan Malaysia (LPM) atau badan yang ditetapkan, yang kemudian akan dikaji oleh panel rayuan. Panel ini akan menilai semula jawapan peperiksaan serta pemberian markah semula.

Berikut adalah beberapa langkah penting yang boleh diambil untuk merayu keputusan SPM dengan berkesan.

Rayuan Semakan Keputusan SPM

Tempoh Permohonan

Permohonan bagi semakan semula keputusan biasanya akan dibuka dalam tempoh 30 hari bermula dari tarikh pengumuman keputusan.

Cara Memohon Semakan Semula Keputusan SPM

Untuk membuat semakan semula keputusan SPM, terdapat 2 kaedah yang boleh dilakukan. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh diikuti :

 1. Layari portal e-Lembaga Peperiksaan

 2. Tempoh permohonan dibuka selama 30 hari bermula dari tarikh pengumuman keputusan.

 3. Setiap mata pelajaran akan dikenakan caj sebanyak RM100. Anda perlu membayar caj sebanyak RM100 setiap kali anda memohon untuk semakan semula keputusan.

 4. Isikan borang permohonan secara online

Bagi calon yang mendapat keputusan “T” berpeluang untuk membuat permohonan penyemakan semula keputusan untuk kes “T”

 1. Layari pautan = https://elp.moe.gov.my/

 2. Tempoh permohonan dibuka 30 hari bermula tarikh pengumuman keputusan

 3. Tiada caj yang dikenakan

 4. Isikan borang permohonan secara online

Permohonan Semakan Semula Keputusan SPM Secara Manual

 • Anda perlu menggunakan Borang Permohonan Penyemakan Semula Keputusan Peperiksaan / Kes “T” (LP/AM 65 Pin. 1/2020). Borang ini boleh didapati di Sekolah, Sektor/Unit Penilaian Peperiksaan, Jabtan Pendidikan Negeri, Kaunter Semaka Semula Lembaga Peperiksaan Putrajaya, atau Portal rasmi Lembaga Peperiksaan.

Keputusan Permohonan

Keputusan permohonan semakan semula keputusan SPM akan dimaklumkam melalui surat rasmi dalam masa dua bulan selepas tarikh tutup permohionan. Tiada sebarang rayuan akan dipertimbangkan, keputusan semakan semula adalah muktamad.

Rayuan Semakan Keputusan SPM

Maklumat Lanjut

Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut mengenai Rayuan Semakan Keputusan SPM, anda boleh terus menghubungi :

 1. [email protected]

 2. 03-8884 3785 / 3783 /3788

 3. http://lp.moe.gov.my/

Semoga perkongsian CAra Rayuan Semakan Keputusan SPM ini bermanfaat dan membantu anda untuk membuat permohonan semakan semula keputusan SPM.