Cara Pengiraan Zakat Pendapatan dan Zakat Simpanan

Cara Pengiraan Zakat Pendapatan dan Zakat Simpanan

Zakat pendapatan dan zakat harta merupakan zakat yang wajib dibayar kepada mereka yang telah cukup haul. Cukup haul di sini membawa maksud kepada nilai minimum tertentu yang mewajibkan zakat dikeluarkan.

Zakat dapat membantu memperkuatkan institusi Islam di Malaysia. Ini kerana duit zakat akan digunakan bagi membantu asnaf dan juga memperkasa ekonomi orang muslim di Malaysia.

Haul berbeza mengikut negeri masing-masing di mana anda menetap. Jika simpanan atau pendapatan anda melebihi haul, maka wajiblah keluarkan zakat.

artikel lain.baca: Saps Ibu Bapa

Apa yang kita tahu, peratusan zakat yang dibayar adalah sebanyak 2.5% daripada jumlah pendapatan ataupun simpanan. Namun, cara kiraan secara terperinci kami akan kongsikan pada . artikel kali ini.

Cara Kiraan Zakat Pendapatan

kira zakat pendapatan.

Dikongsikan penulisan daripada FB Pusat Pungutan Zakat (PPZ).

Sahabat pilih cara 1 atau cara 2???

Jika pilih cara 1, Zakat ialah sebanyak RM1200 setahun, sebulan hanya RM100 (RM1200/12 bulan)

Jika pilih cara 2, Zakat ialah sebanyak RM358 setahun.Sebulan hanya RM29.90. Cara 2 adalah yang popular kerana boleh tolak belanja yang dibenarkan dahulu

Pilihan ditangan anda😊
Tepuk dada,tanya iman😊

Nisab tahun 2019 = RM13,968

Cara Kiraan Zakat Simpanan

zakat

Bagaimana kaedah kiraan zakat wang simpanan ini❓

Kaedah Kiraan Zakat Wang Simpanan:

✅1. Simpanan Tetap

Apabila sesuatu simpanan tetap itu telah genap setahun dan jumlahnya melebihi daripada paras nisab (nilai 85 gram emas), maka wajib dikeluarkan zakat sebanyak 2.5% daripada jumlah wang simpanan tersebut.

✅2. Simpanan Biasa

Ianya adalah dikira berdasarkan kepada jumlah baki pada hujung haul.

✅3. Simpanan Dalam Satu Akaun

Jika sesuatu simpanan itu telah genap setahun dan pada hujung haul (setelah ditolak faedah yang ada dalam tempoh tersebut) adalah melebihi paras nisab, maka seseorang itu wajib untuk mengeluarkan zakat atas wang simpanan.

✅4.Simpanan Dalam Beberapa Akaun

Jika seseorang itu mempunyai beberapa akaun simpanan, maka baki pada hujung haul dari setiap akaun simpanan tersebut mestilah dicampurkan untuk mengira zakat walaupun mungkin jika dikira satu-satu akaun, baki hujung haulnya tidak mencukupi nisab.

Kesimpulan

Semoga penerangan ringkas ini dapat membantu anda untuk menunaikan kewajiban seorang muslim ini. Walaubagaimanapun, anda dinasihati untuk mengunjungi pusat pungutan zakat di negeri masing-masing untuk membantu anda membuat pengiraan dengan cara yang lebih tepat.