Cara Keluarkan Duit ASB

Cara Keluarkan Duit ASB

Cara keluarkan duit ASB. ASB atau Amanah Saham Bumiputera merupakan salah satu instrumen pelaburan popular di Malaysia yang dikeluarkan oleh Permodalan Nasional Berhad (PNB). ASB menawarkan pelbagai kelebihan seperti pulangan yang menarik dan mudah diakses.

Sebelum ini, untuk pengeluaran wang Amanah Saham Bumiputera (ASB), Amanah Saham Nasional, Amanah Saham Wawasan 2020 atau lain-lain, kita perlu beratur di Pejabat Pos, bank serta kios Amanah Saham Nasional Berhad (ASNB) untuk mengeluarkan duit.

Urusan pengeluaran duit ASB kini mudah untuk anda lakukan secara online sahaja, namun ada juga sesetengah orang melakukan dengan cara yang lain.

Jika anda ingin mengeluarkan duit ASB, berikut adalah beberapa Cara Keluarkan Duit ASB yang boleh anda lakukan:

Cara Keluarkan Duit ASB

Dibawah adalah perkongsian cara keluarkan duit ASB yang boleh dilakukan untuk membuat pengeluaran duit ASB.

1. Mengeluarkan melalui kaunter ASB

cara keluarkan duit ASB paling mudah untuk mengeluarkan duit ASB adalah dengan mengunjungi kaunter ASB di mana anda mendaftarkan akaun ASB anda.

Pastikan anda membawa bersama dokumen pengenalan diri seperti kad pengenalan atau pasport untuk mengesahkan identiti anda.

Selepas itu, tanyakan kepada petugas mengenai prosedur pengeluaran dana dari akaun ASB anda dan kemudian lengkapi semua dokumen yang diperlukan.

2. Mengeluarkan melalui portal myASNB

Jika anda mempunyai akaun myASNB, anda boleh mengeluarkan dana ASB anda melalui portal tersebut. Masuk ke akaun myASNB anda dan pilih pilihan ‘Pengeluaran’.

Anda perlu mengisi borang pengeluaran dan menyertakan maklumat akaun bank anda. Pastikan anda memasukkan maklumat akaun bank yang betul untuk memastikan dana anda sampai ke akaun anda dengan selamat.

Bagi yang telah mempunyai akaun, anda boleh rujuk langkah seperti berikut bagi buat pengeluaran ASB :

  1. pergi ke portal di pautan ini = https://www.myasnb.com.my/ atau bolej juga menggunakan aplikasi myASNB dan login menggunakan username dan password.

  2. Kemudian klik pada 3 titik pada bahagian “Dana Saya” dan pilih “Jualan Balik”.

  3. Masukkan jumlah (RM) dengan nilai minimum sebanyak RM100 sehingga RM2000 untuk pengeluaran atau jualan balik unit ASB. “Tick” pada Saya dengan ini… dan klik “Seterusnya”.

  4. Akhir sekali anda perlu buat pengesahan transaksi. Mula-mula akan menggunakan “Push Notification” dimana anda akan menerima notifikasi di telefon menerusi aplikasi myASNB. Sekiranya tidak berjaya, anda boleh menggunakan “Secure TAC” atau “SMS TAC”. Akhir sekali klik pada “Sahkan”.

  5. Anda akan diberi resit “Transaksi” dan mengesahkan ianya berjaya kalau semua info yang diberi betuk. Selepas sehari, duit tersebut akan terus masuk ke akaun bank anda. Selesai.

cara keluarkan duit ASB

3. Mengeluarkan melalui ATM/CDM

Anda juga boleh gunakan cara keluarkan duit ASB melalui mesin ATM atau CDM. Pastikan anda mempunyai kad ATM ASB dan PIN yang sah.

Pilih pilihan pengeluaran dan masukkan jumlah wang yang ingin anda keluarkan. Anda juga perlu mengesahkan akaun ASB anda sebelum mengeluarkan dana. Pastikan anda membawa bersama kad ATM ASB anda untuk memudahkan pengeluaran dana.

4. Mengeluarkan melalui agen ASNB

Anda juga boleh mengeluarkan dana ASB anda melalui agen ASNB yang dilantik. Pastikan anda membawa bersama dokumen pengenalan diri anda seperti kad pengenalan atau pasport dan juga borang pengeluaran yang lengkap.

Anda perlu menunggu sehingga pengeluaran anda diproses dan dana dikreditkan ke akaun bank anda.

Penting untuk diingat bahawa terdapat beberapa syarat yang perlu dipenuhi sebelum anda boleh mengeluarkan dana dari akaun ASB anda.

Contohnya, anda perlu menunggu selama 6 bulan selepas pembelian unit ASB sebelum anda boleh membuat pengeluaran pertama. Juga, pastikan anda mempunyai cukup unit ASB dalam akaun anda untuk membolehkan anda membuat pengeluaran.

Anda boleh memeriksa jumlah unit ASB anda melalui laporan penyata akaun ASB anda atau melalui portal myASNB.

Maklumat Lanjut

Untuk sebarang pertanyaan atau maklumat lanjut mengenai Cara Keluarkan Duit ASB, anda boleh terus hubungi Pusat khidmat Pelanggan ASNB seperti maklumat yang ada pada gambar dibawah :

Kesimpulannya, terdapat beberapa cara yang boleh anda gunakan untuk mengeluarkan duit ASB. Pastikan anda memahami semua syarat dan prosedur yang perlu dipatuhi sebelum membuat pengeluaran. Selain itu, pastikan anda memilih kaedah pengeluaran yang paling mudah dan sesuai dengan keperluan. Semoga perkongsian untuk

Kesimpulannya, terdapat beberapa cara yang boleh anda gunakan untuk mengeluarkan duit ASB. Pastikan anda memahami semua syarat dan prosedur yang perlu dipatuhi sebelum membuat pengeluaran. Selain itu, pastikan anda memilih kaedah pengeluaran yang paling mudah dan sesuai dengan keperluan. Semoga perkongsian untuk Cara Keluarkan Duit ASB ini dapat membantu anda semua.