Cara Elakkan Bayi Mengalami Perut Kembung

Cara Elakkan Bayi Mengalami Perut Kembung

Cara Elakkan Bayi Mengalami Perut Kembung. Masalah perut kembung adalah perkara biasa dan masalah ini tidak mengira usia seseorang. Masalah kembung perut juga biasanya akan terkena pada bayi yang berumur 1 hingga 4 bulan. Dengan itu, ibu bapa hendaklah peka dan memahami bagaimana untuk mengatasi masalah angin dalam badan bayi.

Sebenarnya banyak perkara yang boleh mengakibatkan bayi mengalami perut berangin. Apabila bayi mengalami masalah ini, bayi akan merasa tidak selesa dan akan menangis. Sekali gus, ibubapa akan merasa risau dengan melihat keadaan bayi yang seakan merasa kesakitan. Dengan itu, dalam artikel ini akan dikongsikan Cara Elakkan Bayi Mengalami Perut Kembung.

Punca Perut Kembung

Punca perut kembung pada bayi adalah disebabkan beberapa faktor, antaranya :

  • Menelan udara yang berlebihan

  • Penghadaman yang belum matang

  • Mengalami sembelit

  • Kerap menangis

  • Disebabkan jangkitan

Gejala Kembung Perut Pada Bayi

Ibu bapa perlu mengetahui Gejala yang dialami oleh bayi apabila kembung p[erut :

  • Bayi susah untuk tidur

  • Bayi kerap muntah

  • Bayi sering sendawa berlebihan

  • Bayi lebih meragam dan menangis

  • Perut kembung atau bengkak

Cara Untuk Mengatasi Kebung Perut Pada Bayi

Terdapat bebarapa cara yang boleh dilakukan untuk mengatasi masalah perut kembung pada bayi, iaitu :

1. Perbaiki / tukar kedudukan penyusuan

Sering terjadi masalah kembung perut setelah mereka selesai menyusu kerana mereka berada dalam kedudukan yang salah. Semasa menyusu sama ada menggunakan botol susu atau terus dari payudara ibu, pastikan kepala bayi lebih tinggi daripada perutnya. Cara ini adalah salah satu membantu bagi mengurangkan risiko kembung perut dan memberikan keselesaan kepada bayi.

2. Sendawa selesai menyusu

Walaupun kedudukan penyusuan adalah betul, selalunya udara masih ditelan oleh bayi. Oleh itu, anda harus untuk sendawakan bayi anda setiap kali selepas menyusu dengan melakukan beberapa teknik mendukung sambil menepuk belakangnya.

3. Gerakkan kaki bayi seperti mengayuh

Anda boleh membantu bayi dengan menggerakkan kakinya dalam gerakan seperti mengayuh basikal. Pergerakan kaki ini membantu untuk mengeluarkan gas dalam perut bayi melalui sendawa dengan lebih mudah.

Cara Elakkan Bayi Mengalami Perut Kembung

4. Urut perlahan-lahan

Tidak hanya disebabkan menyusu, bayi juga boleh kembung perut jika udara sejuk atau banyak menangis. Jika anda menepuk perut bayi perlahan-lahan dan mengeluarkan bunyi yang cukup kuat, anda perlu segera menggosok perut bayi.

Selain dapat membantu bayi mengeluarkan angin melalui sendawa, kaedah ini juga dapat memanaskan perut bayi secara berkala. Untuk lebih berkesan, anda boleh mengurut bayi anda dengan minyak telon.