Cara Daftar MyJPJ Secara Online

Cara Daftar MyJPJ Secara Online

Cara Daftar MyJPJ Secara Online. MyJPJ adalah sebuah portal yang disediakan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Malaysia untuk memudahkan urusan pengguna dalam memperbaharui lesen memandu, menguruskan pendaftaran kenderaan, dan mengakses perkhidmatan lain yang disediakan oleh JPJ.

Melalui aplikasi MyJPJ, pemilik kenderaan persendirian bagi warganegara Malaysia dapat mengakses mod paparan LKM Digital (e-LKM) dan LMM Digital (e-LMM) melalui Portal Awam JPJ atau Aplikasi MyJPJ. Kebaikan kepada pengguna di mana mereka tidak perlu lagi untuk membawa lesen fizikal mereka bersama-sama.

Melalui portal MyJPJ, pengguna boleh mengakses maklumat dan membuat pembayaran secara atas talian. Portal ini juga membolehkan pemilik kenderaan melihat maklumat lesen kenderaan motor (Roadtax) mereka tanpa perlu menampal pelekat di kereta mereka. Dengan adanya aplikasi ini, kita tidak lagi perlu risau sekiranya pelekat hilang atau rosak.

Cara Daftar MyJPJ Dalam Talian (Online)

Melalui pendaftaran ini, pengguna boleh melakukan pendaftaran menggunakan ID Awam MySikap atau melalui aplikasi MyJPJ. Dua cara Daftar MyJPJ disediakan bagi memudahkan pengguna untuk mendaftar dan memilih cara yang paling sesuai dengan keperluan masing-masing.

Berikut adalah cara daftar MyJPJ dengan menggunakan ID Awam MySikap bagi eLKM dan eLMM di portal JPJ.

 1. Daftar sebagai pengguna MySikap melalui pautan ini = https://public.jpj.gov.my/public/login.zul

 2. Muat turun aplikasi MyJPJ di peranti pilihan anda

 3. Log masuk ke aplikasi tersebut menggunakan ID MySikap yang telah ditetapkan

 4. Buat semakan lesen memandu digital dan cukai jalan secara online.

Bagi pengguna yang tidak mempunyai akaun pula, anda boleh ikuti langkah-langkah seperti berikut bagi membuat pendaftaran ID MySikap menerusi Aplikasi MyJPJJ :

 1. Daftar Akaun Baru

 2. Isi No. Kad Pengenalan atau MyPR/MyKAS bagi pemastautin tetap

 3. Isi maklumat yang diminta

 4. Isikan jawapan bagi soalan keselamatan

 5. Simpan rekod bagi maklumat yang telah dimasukkan

 6. Tetapkan kata laluan

 7. Selesai.

Daftar MyJPJ

Syarat Pendaftaran Pengguna MySikap

Sebelum anda mendaftar sebagai pengguna, pastikan anda mengikuti syarat-syarat seperti berikut :

 • Pendafatran dibuka kepada orang awam yang mempunyai MyKad, MyPR, Paspot, Agensi(Perniagaan / Syarikat / Pertubuhan / Kerajaan) - Tempatan atau asing dengan nombor pendaftaran yang diiktiraf

 • Bagi pemegang MyKad, MyPR dan Paspot, anda haruslah berumur 16 tahun ke atas dan telah mempunyai sekurang-urangnya satu (1) rekod transaksi dengan Jabatan Pengangkutan Jalan. Contoh transaksi - anda mempunyai saman atau notis, mempunyai lesen memandu yang sah, mempunyai rekod kenderaan yang sah dan sebangainya,

 • Pendaftaran Perniagaan / Syarikat / Pertubuhan / Kerajaan melibatkan sektor awam atau asing yang mempunyai nombor pendaftaran yang diiktiraf dengan tarikh luput sekurang-kurangnya 6 bulan sebelum tamat tempoh tarikh pendaftaran.

Perkhimatan Disediakan Oleh MyJPJ

 1. Bidaan nombor kenderaan

 2. Semakan nombor terkini

 3. Semakan lesen kenderaan

 4. Semakan lesen memandu

 5. semakan keputusan ujian

 6. Semakan saman

 7. Seamakan senarai hitam

Maklumat Lanjut

Untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut mengenai Cara Daftar MyJPJ Secara Online, anda boleh layari = https://public.jpj.gov.my/public/login.zul
ATAU
hubungi di talian hotline JPJ di 03 8000 8000.