Bacaan Takbir Raya

Bacaan Takbir Raya

Bacaan takbir raya adalah salah satu tradisi penting dalam agama Islam yang dilakukan pada hari raya Aidilfitri atau Hari Raya Aidil’adha. Takbir adalah istilah untuk ucapan pengagungan kepada Allah SWT. Takbir Raya juga adalah ucapan kalimat “Allahu Akbar” yang diucapkan secara berulang-ulang sebagai bentuk ungkapan syukur dan kebesaran Allah SWT.

Takbir Raya dimulai sejak malam hari menjelang hari raya Idul Fitri dan terus dilakukan hingga akhir Hari Raya.

Pada hari raya Aidilfitri umat Islam di seluruh dunia biasanya melaksanakan Solat Aidilfitri di pagi hari. Setelah solat Aidilfitri selesai dilakukan, maka umat Islam akan melaksanakan bacaan takbir raya. Bacaan takbir raya ini biasanya dilakukan dengan cara bergantian antara imam dan jamaah.

Lafaz Takbir Raya

Berikut ini adalah bacaan takbir raya yang biasanya dilakukan pada hari raya Idul Fitri:

  • اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ، لَا إِلَهَ إِلَّا اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْدُ
    ”Allahu Akbar, Allahu Akbar, Allahu Akbar, Laa ilaaha illallahu Wallahu Akbar, Allahu Akbar, Wa lillaahil hamd”

Artinya: “Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, Tiada Tuhan selain Allah, Allah Maha Besar, Allah Maha Besar, dan segala puji bagi Allah.

Selepas takbir di atas, disunatkan juga untuk menambah lafaz seperti berikut :

  • اللَّهُ أَكْبَرُ كَبِيرًا وَالْحَمْدُ لِلَّهِ كَثِيرًا وَسُبْحَانَ اللَّهِ بُكْرَةً وَأَصِيلًا لَا إلَهَ إلَّا اللَّهُ وَلَا نَعْبُدُ إلَّا إيَّاهُ مُخْلِصِينَ لَهُ الدِّينَ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُونَ لَا إلَهَ إلا اللَّهُ وَحْدَهُ صَدَقَ وَعْدَهُ وَنَصَرَ عَبْدَهُ [ وَأَعَزَّ جُنْدَهُ ] وَهَزَمَ الْأَحْزَابَ وَحْدَهُ لَا إلَهَ إلَّا اللَّهُ وَاَللَّهُ أَكْبَرُ [ اللَّهُ أَكْبَرُ وَلِلَّهِ الْحَمْدُ
    ”Allahu Akbaru Kabeera wal-Hamdulillahi Katheera wa Subhan allahi bukratan waaseila. La illaha il Allah sadaqa wa’dah, wa nasara abda, wa a’azza jundahu wa hazamal=ahzaaba wahdah, La illaha il Allah, wa laa na;budu illa iyyah, mukhlessena lahud-deena, walaw karehal-Kafeeroon.

Artinya ” “Allah Maha Besar dengan sebenar-benar Kebesaran-Nya, dan pujian bagi Allah sebanyaknya. Maha suci Allah di waktu pagi dan petang. Tiada Tuhan melainkan Allah dan tidaklah kami menyembah melainkan-Nya dengan tulus ikhlas meneruti Agama-Nya, sekalipun dibenci oleh orang kafir. Tiada Tuhan melainkan Allah sahaja. Dia membenarkan janjinya, membantu hambanya dan memuliakan tenteranya serta mengalahkan pakatan tentera Ahzab sevara bersendirian. Tiada Tuhan melainkan Allah. Allah Maha Besar, Allah Maha Besar dan bagi Allah segala pujian”.

Takbir Raya

Bacaan takbir raya pada hari raya Idul Fitri ini biasanya dilakukan secara berulang-ulang hingga beberapa kali. Hal ini dilakukan sebagai bentuk penghormatan dan pengagungan umat Islam.

Semoga lafaz takbir dan maksudnya ini dapat membantu kita dengan lebih menghayati dan memahami maksud disebalik takbir ini. Semoga kita juga mendekatkan diri kita kepada Allah SWT.