10 Lagu Raya Terbaik Tahun 2023

10 Lagu Raya Terbaik Tahun 2023

10 Lagu Raya Terbaik Tahun 2023. Tahun demi tahun, kita menyambut datangnya bulan Ramadhan dan hari raya Aidilitri dengan sukacita dan kebahagiaan. Begitu meriah disetiap tempat hadirnya Syawal yang mulia, anak-anak riang ria, sanak saudara saling berkunjung dan keluarga saling bermaaf-maafan.

Suasana yang begitu meriah di pagi raya tidak akan terasa seakan hadirnya hari raya jikalau tidak didendangkan dengan lagu-lagu raya.

Lagu Raya

Berikut adalah beberapa lagu raya terbaik yang pernah ada :

10 Lagu Raya Terbaik

1.) Satu Hari Di Hari Raya - Siti Nurhaliza - M. Nasir

Lagu yang didendang oleh Siti Nurhaliza ini menjadi sangat populer di Malaysia dan Indonesia pada tahun 2001. Lagu ini memiliki melodi yang indah dan lirik yang sangat menggambarkan kegembiraan dan semangat aidilfitri.

2.) Suasana Hari Raya - Anuar & Ellina

Lagu raya ini sangat populer di Malaysia pada tahun 1990-an. Lagu ini memiliki melodi yang indah dan lirik yang sangat menggambarkan kegembiraan dan semangat Idul Fitri.

3.) Nazam Lebaran - Siti Nurhaliza

Nazam Lebaran adalah salah satu lagu yang popular dari Datuk Siti Nurhaliza, dimana lagu ini bertemakan raya moden tetapi menjadi malar segar pada setiap tahun.

4.) Musafir Di Aidilfitri - S. Jibeng

Lagu raya yang dinyanyikan oleh S. Jibeng ini sangat populer pada tahun dikeluarkan sehingga lagu ini menjadi meletup dan menaikan lagi nama penyanyi tersebut. Lagu ini memiliki melodi yang sangat khas dan lirik yang menggambarkan seorang musafir dalam kerinduan.

5.) Sesuci Lebaran - Siti Nurhaliza

Lagu yang sering kita dengar setiap tahun apabila raya menjelma, lagu yang didedangkan oleh penyanyi wanita nombor satu Malaysia Datuk Siti Nurhaliza.

6.) Anugerah Aidilfitri - Siti Nurhaliza

Lagu raya ini dikeluarkan pada tahun 2005 dan juga menjadi hit besar di Malaysia dan Indonesia. Lagu ini memiliki melodi yang menyentuh hati dan lirik yang sangat menggambarkan semangat syukur dalam merayakan Idul Fitri.

7. Pulanglah - Aisyah

Suara yang dilantunkan begitu lembut dan diiringi pula dengan melodi yang syahdu, semestinya lagu ini begitu ramai yang meminatinya dan setiap raya yang mendatang pasti kedengaran disetiap radio, siaran Tv dan juga sebagainya.

8.) Lambaian Aidilfitri – Jamal Abdillah ft Arwah Saleem

Lagu yang begitu mendayu-dayu di tambah pula dengan suara legend, suara emas, lagu ini menjadi popular bagi anak muda. Kemaafan yang dipohonkan di perantaun. Lagu sedih ini sering juga kita dengar di setiap tempat ketika tibanya hari raya.

9.) Dendang Perantau – P. Ramlee

Dendang Perantau adalah lagu raya klasik yang dibawakan oleh legenda seni Malaysia, P. Ramlee pada tahun 1960-an. Lagu ini menggambarkan perasaan seorang perantau yang merindukan keluarga dan kampung halamannya pada Hari Raya. Lagu ini masih populer hingga saat ini dan sering diputar pada saat Hari Raya.

10. Meriah Suasana Hari Raya - Siti Nurhaliza

Riuh rendah sungguh kampung laman,
Sapa salam sahut - sahutan,
Garis wajah senyum pun terukir,
Budak budak ke hulu hilir.

Lagu yang didendangkan oleh Datuk Siti Nurhaliza yang sering terdengar disetiap sudut bagi mereka yang meminati lagu-lagu raya.